Yoga! - Åbn dit efterår

Er du hyper mobil?

Jeg har rigtig tit elever der er hypermobile og der skal ret tit tages en del hensyn. Tit ved de det ikke selv, selvom det for en kropskender er åbenlyst om man er meget smidig eller hypermobil da der er en væsentlig forskel på de to. En stor del af danskere, særligt kvinder, lider af en art hypermobilitet hvilket kan lede til smerter og skader hvis ikke man er opmærksom på det i sin krop og træning. Du kan meget hurtigt finde ud af om du er lidt mere slangemenneske end de fleste ved at tage følgende test som også er den din læge og fysioterapeut vil foretage for at stile diagnosen;

Beightons test for hypermobilitet

Man kan teste sig selv for hypermobilitet. Hvis man får mindst fire point i denne test, er man hypermobil.

1) Lillefingeren kan overstrækkes mere end 90 grader (ét point for hver finger).

2) Tommelfingeren kan føres ind til underarmen (ét point for hver finger).

3) Albueled kan overstrækkes mere end 10 grader (ét point for hver arm).

4) Knæled kan overstrækkes mere end 10 grader (ét point for hvert knæ).

5) Du kan med strakte knæ føre håndfladerne i gulvet.

Man snakker tit om en generel hypermobilitet og enIMG_3920 lokalhypermobilitet hvor sidstnævnte er begrænset til et eller et par led i kroppen mens den generelle jo er… generel 🙂 hvilket vil sige at de fleste led er påvirket.

IMG_3922Liv har generel hypermobilitet hvilket man lynhurtigt kan se i hendes albuer der overstrækker. Derudover er hendes hofter og hypermobile hvilket som regel er et af de sidste steder der er påvirket i sådan en grad at man kan se det og er derfor heller ikke omfattet i Beightons test. Derimod har Sabina (nedenfor) hypermobile ankler, hvilket er super skulle hun a haft drømme om at blive ballerina, men tilgengæld er det desværre også årsag til en masse skader. Herunder forstuvninger og forvridninger. IMG_3928        I begge tilfælde skal der en del styrke træning til for at beskytte ledene bedst muligt i bevægelse, men først er det en god ide at undersøge din krop for skæve “skavanker” og mobilitet for øget kropsbevidsthed og skadesforebyggelse.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yoga! - Åbn dit efterår