Min Matas Mani

5 alternative “superfoods”

Vi ved allesammen at spinat, laks, brocolli osv. er en del af de såkaldte traditionelle  “superfoods”, men i løbet af de sidste 10 år har vesten fået øjnene op for alternativer som kan sætte lidt spark i din madlavning. De er især gode til vegetarer og veganere, men alle kan med fordel dykke ned i disse varianter, der jo ikke stopper med disse fem. Gå på udforskning i de links jeg har vedlagt hver kategori og fortæl endelig om din yndlings superfood eller opskrift!

IMG_8877

1) Kokus vand

Kokus vand forhindrer dehydrering samtidig med at det er godt for din blære, lever og kan højne dit stofskifte markant. Det mindsker din risiko for forhøjet blodtryk og slagtilfælde samtidig med at dets høje indhold af laurinsyre hjælper dit immunforsvar med at bekæmpe svampe, viruser og bakterier.

2) Acai bær

Açaí bær indeholder en bemærkelsesværdig høj koncentration af antioxidanter, der er 10 gange højere end i røde druer og 10-30 gange højere på anthocyaniner end i rødvin.En synergi af monoumættede fedtstoffer, kostfibre og phytosteroler medvirker til at holde hjerte-kar- og fordøjelsessystemet sundt.Dertil kommer at de har et næsten perfekt kompleks af essentielle aminosyre i forbindelse med værdifulde spormineraler, der er vital for en ordentlig muskelsammentrækning og regeneration.

3) Quinoa

Quinoa indeholder vitamerne E & B og har samtidig et markant højere indhold af jern og kalk end eksempelvis ris, hvede og havre. Quinoa indeholder endda mere kalk end mælk og har højere fedtindhold end andre almindelige korn. Hvor der ved hvede skal 350 kalorier til for 1 gram fedt skal der kun 63 kalorier til 1 gram hos quinoa, hvilket gør det til signifikant bedre kilde af fedtsyrer. Folk med øget ernæringsbehov, som eksempelvis gravide og ammende kvinder, kan med fordel spise quinoa. Kalcium er et andet minderal fundet i Quinoa. Faktisk er indholdet dobbelt så højt som i hvede.

4) Goji bær

Goji-bær indeholder 18 forskellige slags aminosyrer inkl. de essentielle aminosyrer samt op til 22 spormineraler. De er den rigeste naturlige kilde til karotin, som vi kender til på hele planeten. De indeholder op til mere en 50 gange den mængde C-vitamin (vægt-målt), som findes i appelsiner. Goji-bær indeholder også polysaccharider, som styrker immunforsvaret; en af disse har man fundet ud af er kraftigt sekretfremkaldende, idet det stimulerer udskillelsen af menneskets foryngende hormoner i hypofysen. Bærret er desuden fyldt med antioxydanter

5) Chia frø

2 spsk. økologiske chiafrø indeholder mere omega 3 end en hel laksefilet. Desuden har chiafrø et højt indhold af protein og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer. Chia-frø er derfor et fuldværdigt protein – og det er også rigt på mineraler, bl. a. kalk. 2 spsk. chia-frø kan måle sig med kalkindholdet i flere glas mælk. Chia indeholder 205 mg kalk pr. 100 g (gennemsnitsværdi). Økologisk chia gør også, at blodsukkeret ikke stiger så hurtigt

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min Matas Mani